Over

Kleine greep uit werk.

Babi pangang of foe yong hai afhalen op de zondagavond; misschien kan het straks niet meer. Steeds meer Chinese restaurants verdwijnen uit het straatbeeld. De oudere generatie Chinezen gaat met pensioen en hun kinderen nemen de restaurants niet over. Ook is er concurrentie van allerlei andere Aziatische keukens, zoals Japans en Thais.

President Trump gelooft niet meer dat Iran het atoomprogramma alleen voor civiele doelen wil gebruiken en heeft het nucleaire akkoord, de zogenaamde Iran-deal, eenzijdig opgezegd. Europa is er niet blij mee. Wat zijn de gevolgen voor de veiligheid, economie en de internationale betrekkingen?

Mariniers kregen opdracht niemand in leven te laten bij beëindiging kaping De Punt. Dat stellen drie nieuwe getuigen die zich hebben gemeld in het proces over de treinkaping bij De Punt. Zij beweren, evenals de anonieme oud-marinier vorig jaar, dat de militairen die de trein destijds bestormden de opdracht kregen om de Molukse kapers niet gevangen te nemen maar dood te schieten. Heeft de Nederlandse regering hiervoor opdracht gegeven?

Zeven weken na de verwoestende orkaan Irma proberen de inwoners van Sint Maarten de draad weer op te pakken. Makkelijk gaat dat niet. De schade is zo omvangrijk dat het een klus lijkt te worden die jaren gaat duren.

“Mensen die anderen als afvallige verklaren zijn een gevaar voor de samenleving en de politiek moet die mensen op hun plaats zetten”, aldus de bekende Belgische islamdeskundige en voormalig burgerinformant Montasser AlDe’emeh. Hij reageert hiermee op de ophef over uitspraken van imam Fawaz Jneid, die burgemeester Aboutaleb een afvallige zou hebben genoemd. “Predikers zoals Jneid beseffen te weinig welke invloed ze hebben op jonge zoekende moslims”.

Ze zijn wereldberoemd en berucht: de favela’s van Rio de Janeiro. Correspondent Max Westerman ging op pad met een politiecommandant in de sloppenwijk Rocinha.

En in Radio EenVandaag neemt Max het laatste nieuws uit de ochtendkranten door. Morgen gaat het WK van start en speelt Brazilië de openingswedstrijd tegen Kroatië. Stijgt de spanning al?

Een mysterieuze trein, die eind van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd verstopt in het Poolse Uilengebergte. Polen is al weken in de ban van deze ‘nazispooktrein’, waarover gefluisterd wordt dat zelfs de barnstenenkamer van tsaar Peter de Grote erin ligt.

Minami-Sanriku, een kustplaats in het Noord Oosten van Japan werd een jaar geleden compleet van de kaart geveegd. De helft van de bevolking overleefde de alles verwoestende tsunami niet. Het is onzeker of het dorp ooit weer op dezelfde plaats kan worden opgebouwd. Hoe leven de inwoners en hoe moet het verder? EenVandaag is in Minami-Sanriku om de situatie te bekijken.

In het FNB-stadion in de wijk Soweto in Johannesburg neemt Zuid-Afrika, en de wereld vandaag afscheid van Nelson Mandela. Een indrukwekkende stoet hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Barack Obama (VS), Raúl Castro (Cuba), Dilma Rousseff (Brazilië) en Ban Ki-moon (VN) geeft acte de présence. Lange rijen Zuid-Afrikanen met paraplu’s stonden dinsdagochtend vroeg al bij de ingang van het enorme voetbalstadion in Johannesburg. Sommigen van hen hebben daar al sinds maandagnacht staan wachten.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Ploumen reist door het Midden Oosten en bezoekt de vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië. Meer dan twee miljoen Syriërs zijn gevlucht vanwege de burgeroorlog in hun land. Verslaggever Caroline van den Heuvel reist met de minister mee.

De Filipijnse minister Leila Magistrado de Lima bezocht dit weekeinde voor het eerst de getroffen stad Tacloban. Ze nam er poolshoogte na de allesverwoestende tyfoon Haiyan. Haar rol is deze dagen essentieel: er is sprake van plunderingen, het leger is ingeschakeld om orde in de chaos te scheppen, maar de situatie is op veel plekken nog niet onder controle.

De poulefase van het WK voetbal nadert zijn eind. Ons team 1V United speelt een afsluitende wedstrijd tegen het elftal van de Oranjecamping. Het team wordt gecoacht door Foppe de Haan en voorafgaand aan hun eigen wedstrijd wonen ze de training van AjaxCape Town bij. Lees ook het weblog over de finalewedstrijd van 1V United.